Bejelentés"...Csak azt követtem: tegyem a magamét" (Kósa Bálint)
Válogatás Kósa Bálint erdélyi fametszőművész alkotásaiból

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Üzenőfal


Név:

Üzenet:

 Fábián Gyula
 
ISTEN SZÉKE ALATT
AKIKET A FAMETSZŐMŰVÉSZ MEGELEVENíT         


 A Kelemenhavasokegyik legmagasabb hegycsúcsa az Istenszékének találóan nevezett magaslat, ahonnan nagy messzeséget lát aki vállalkozik a helyenként kezekkel is felsegítő útra. Senkit nem ismertünk, aki megbánta volna a töredelmet, mert a Maros-völgyét ilyen gyönyörűségesnek megpillantani életreszóló élmény. Lombos erdők, tisztások, fenyvesek, majd bokrokká törpülő facsoportok, szakadékos, minden kitaposott csapás nélkül sejlő utak vezetik a magasra törőket, hogy megrendülve álljanak meg Istenszéke szél-esőmarta kövei között, és elmélyedjenek a természet csodáinak minden fordulónál előbukkanó látnivalóiban. Az erdélyi tájak addig csak mesékből, leírásokból megpillantható különös részletgazdagságában gyönyörködve, ahol még a lélegzetvétel is hangos abban az elomló csendben, ahol ember is ritkán jár. Az almúlt század, s a mindent a maga hasznára fordító ember megrontotta az Isten teremtette világot, és beszabadultak a gőzfűrész-üzemek, valósággal betörtek a mozdonyok, vagonok, hogy belerontsanak a meséket örző világba. Ide gyűjtötte regénye szereplőit Wass Albert, itt feszült egymásnak két világ, vadon-elmaradottság és erőltetett civilizáció, hogy az elsőt elsirassuk, a másodiknak valami támaszt nyújtsunk a kiemelkedésre, a harmadikat, aki egyben az új gazdasági hatalom is, figyelmeztette, hogy minden erőszakos beavatkozás értékvesztéssel jár.
      
    Fölborul a tegnapi élet egyensúlya, emberek, családok kétségbeesésükkel együtt szétmorzsolódnak, és az átalakulás iparosodásával megjelenik a menekülés a megszaporodó zugitalmérések züllesztő fogságába. A tegnapok összetartó ereje elszáll, mint pára és ködök. A földesurak gondoskodásából kihull a nép, elárvul pártfogó híján, a természet igazi szépségének színét befeketítik a babonáktól megfélemlített álpapoktól hitegetett erdőélők és bűnözésre, bujdosásra magukat elszánó rablo-tévelygők, igazságkereső szerencsétlenek.
     
     Milyen különös, ahogyan az író szemmel-hittel-emberismerettel megfogalmazza a világnak kiszolgáltatott árva sorsát, a gyermekét, akit megrontó világ fon körbe, de aki a maga magára hagyottságában megmarad különleges hősnek-mártírnak-legendának, akinek sorsa tragikusan szomoru, megrázó, figyelmeztető, de vajon észrevesszük-e?
          Arra vállalkozott a művész, hogy alkotásaival fölébressze a felelősséget a másik emberért, a másik sorsáért. Isten széke alatt töltötte napjait, hogy találkozzék azokkal, akik nem is olyan régen, de itt éltek, küzdöttek, vétkeztek, mert ide születtek.
          Minden egyéni sors, akivel az író megismertet bennünket, akiket a fametsző művész megelevenít, mind-mind eltünnek a hétköznapokból, s marad csak a legenda az egyszer volt, majd magára maradott, aztán láthatatlanná, küzdelemmé, mesévé nemesedett árváról, akinek énekét még hallják egyes erdőjárók, ám még azok a dalok is megborzongatóak, kísértetiesek. Nem is keresik többé a leányt, de emlegetik, hogy itt élt, itt volt, az Istenszéke alatt, a Kelemen-havasokban.

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!